در طراحی اتاق تمیز نکته ای که ممکن است با آن مواجه شوید، هوابند است. هوابند اتاق تمیز یکی از نیاز هایی اصلی در اتاق تمیز به شمار میرود. این سازه نقش مهمی در برابر آلاینده ها و ذرات معلق ایفا میکند. به عبارتی هوابند یا ایرلاک وظیفه دارد، از ورود هرنوع آلودگی جلوگیری کند. همانطور که از نام آن مشخص است،
هوابند به سیستم قفلی گفته میشود، که از فشار هوا به عنوان وسیله ای، برای محافظت از اتاق تمیز در برابر آلایندهها در حین جابجایی انسان و مواد استفاده میکند.
بیشتر بخوانید | هواساز هایژنیک
این عمل به صورت ایجاد فشار دیفرانسیل در بین نواحی با سیستمHVAC انجام میشود.
طراحی هوابند اتاق تمیز
هوابند به یک اتاق بسته بین دو اتاق تمیز از طبقات مختلف گفته میشود. درب های هوابند نباید به صورت همزمان باز شوند. اینکار با سیستم های اینترلاکینگ انجام میشود که باید در هوابند نصب شود. سیستم اینترلاکینگ از باز شدن همزمان دو درب جلوگیری میکند و با یک هشدار دهنده، باز شدن همزمان دو درب را اطلاع خواهد داد. درب های هوابند باید به سمت بالا باز شود تا با فشار هوا به راحتی بسته شده و از انتقال آلودگی به اتاق تمیز جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید | هواساز استاندارد
انواع هوابند اتاق تمیز
هوابند ها در ۳ نوع عرضه میشوند.
- هوابند آبشاری
- هوابند حبابی
- هوابند سینک
هوابند آبشاری
در سیستم هوابند آبشاری، فشار به ترتیب افزایش یا کاهش پیدا میکند. به عبارتی هوا از فشار بالا به فشار پایین حرکت میکند و از نفوذ آلودگی و ذرات جلوگیری میشود. از این نوع هوابند در در تاسیسات های مختلفی مانند تبلت استفاده میشود، که در آن فشار بیشتری در راهرو باقی میماند.
هوابند حبابی
در هوابند حبابی، فشار هوا در هوابند اتاق تمیز زیاد و یا مثبت است و در هوابند مجاور فشار کاهش پیدا میکند و منفی میشود. در این عمل، هوا از داخل هوابند به منطقه تولید اولیه و سپس به راهرو انتقال مییابد. در ادامه تغییرات هوای بیشتری در هوابند ایجاد میشود، بنابراین حباب تولید میکند که به وسیله این حباب ها هوا به بیرون رانده میشود. از این هوابندها در تاسیسات تولید تزریقی بهره برده میشود، تا آلاینده و آلودگی هوای خارج محصول را آلوده نکند!
بیشتر بخوانید | فیلتر هپا و فیلتر کیسه ای
هوابند سینک
در ایرلاک های سینک، فشار هوا داخل هوابند منفی میشود و در قسمت های مجاور نیز مثبت خواهد شد. به طوری که هوا از فشار های بالاتر به سمت مناطقی که مقدار کمی فشار دارند، در حرکت است. در نتیجه، فشار بیشتر هوا در دو طرف مانع از خروج آلودگی میشود. معمولا از این نوع هوابند در کارخانه های ساخت مواد مضر مانند سم استفاده میشود.
کاربرد هوابند اتاق تمیز
- جلوگیری از انتقال آلودگی و ذرات مضر
- جلوگیری از انتقال ذرات به جا مانده در البسه
- راهرو برای ورود و خروج در اتاق تمیز
- دمش هوا با استفاده از نازلها و فن های قوی
- استفاده از هوابند به عنوان رختکن
کابرد هوابند در صنعت های دیگر
- راکتور های هستهای
- بسیاری از آزمایشگاهها
- بهره بری در اتاق جراحی
- مورد استفاده در اتاق ایزوله
- صنایع میکروبیولوژی
- تمامی شرکت های داروسازی
نکات مهم استفاده از هوابند اتاق تمیز
عوامل بسیاری در استفاده از هوابند موثر است. این عوامل با توجه به طرح، عملکرد و نگهداری این سازه، متفاوت است. هرسه مورد در بخش زیر توضیح داده شده است.
بیشتر بخوانید | کاربرد چیلر هوا خنک
طراحی
- درب های اتاق تمیز باید هوابند باشند تا نفوذ یا خرج ناخواسته فشار هوا را تحت تاثیر قرار ندهد.
- جهت درب های باید به گونه ای باشد که در اثر قشار داخل اتاق ها باز یا بسته بمانند و تغییر ایجاد نشود.
- هوابند ها باید دارای پنل پنجره ای باشند که به دید اشخاص از طرف دیگر، کمک کنند.
عملکرد
- درب ها باید به گونه ای عمل کنند، که یک درب در یک زمان باز شود در غیر این صورت فشار دیفرانسیل را از دست میدهند و جریان هوا باعث جذب آلودگی خواهد شد. برای جلوگیری از باز شدن همزمان دو درب، باید قفل دستی یا قفل خودکار نصب شود. همچنین استفاده از یک نمایشگر دیجیتال که بتواند اطلاعات دقیقی از فشار هوا و تفاضل هوا ارائه بدهد نیز ایده خوبی است.
بیشتربخوانید: آشنایی با تجهیزات استیل اتاق تمیز
دقت داشته باشید، هیچ چیزی نباید در عملیات بسته یا باز شدن درب دخالت کند!
نگهداری
- برای اطمینان از سالم بودن هوابند لازم است، به صورت دوره ای و هر دو سال یکبار بازرسی شوند تا در صورت مشکل آسیب های بیشتری به اتاق تمیز وارد نکند!